Blog

Dialoogscenario's in E-learning

Door: Theo Ybema

27 mei 2022

Het is nu negen maanden geleden dat ik als freelancer begon en ik heb aan fantastisch projecten mogen werken. Mijn insteek voor Ybema Productions was om mij vooral te richten op microlearnings. Dat zijn korte filmpjes of kleine apps die een specifieke boodschap of kennis overbrengen. En dat doe ik nog steeds. Maar wat me verrast heeft, is dat ik de meeste tijd gewerkt heb aan langere e-learning programma's. Tijd dus, voor een korte update van mijn kant. En hoe kan ik dat beter doen dan met een e-learning. In deze gesprekssimulatie heb ik mezelf verpakt als avatar en praat ik je bij over wat ik tegenwoordig doe.

Vraag maar raak Scenario

Deze interactie heb ik gebouwd in Articulate Storyline en het is een mooi voorbeeld van wat er mogelijk is met dialoogscenario's in e-learning. Scenario's werken zo goed in leerprogramma's, omdat cursisten directe keuzes krijgen die het verloop beïnvloeden. Doordat het gespreksverloop steeds anders is, ga je gespreksdynamiek voelen, waardoor je onderdeel wordt van de situatie. Had jij tijdens het doen van deze demo een beetje het gevoel dat je echt met mij in gesprek was?

Dit is slechts een van de vele vormen die ik in e-learning programma's gebruik, om cursisten te betrekken bij een onderwerp. Maar ik ben er zo enthousiast over, omdat je deze vorm op zoveel manieren kan inzetten. Denk aan het testen van kennis of het aanleren van een gesprekstechniek. De mogelijkheden zijn legio.

Ik ben enthousiaster dan ooit over de mogelijkheden die moderne e-learning biedt om mensen succesvol te maken in de organisaties waar ze werken. En ik hoop dat jij dat ook bent. Als je vragen hebt over mijn aanpak, of je wilt weten hoe je e-learning kunt inzetten binnen jouw organisatie, laat het me dan weten via email.